A Brit Dietetikai Társaság elnöke szerint ma már szinte népbetegségnek tekinthető az élelmiszer érzékenység (élelmiszer intolerancia), amely az emberek több mint negyven százalékának mindennapjait keseríti meg.
Egy hazai felmérés adatai alapján az ételintolerancia által érintett betegek csaknem fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól (gyomor-és hasi görcsök, hányinger, hasmenés, székrekedés) és mintegy harmada bőrelváltozásoktól (bőrpír, kiütés, ekcéma) szenved. A fentiek mellett figyelemre méltó gyakorisággal fordulnak elő olyan, az életminőséget rontó problémák (fejfájás, álmatlanság, depresszió), melyek hátterében a leggondosabb kivizsgálás sem talál ismert, gyógyszerrel kezelhető betegséget.
Mi az étel intolerancia?
Noha a tudomány álláspontja nem egységes, annyi bizonyos, hogy az étel intolerancia hátterében a táplálék felszívódásáért felelős bélrendszer kóros elváltozása áll.
Bélrendszerünk egészséges működése során az elfogyasztott nagyon bonyolult összetételű étel a bélcsatornában kisméretű, egyszerű molekulákra bomlik, melyek felszívódva bejutnak a keringésbe. Ha azonban a bélfal bizonyos szakaszai – például túlzott antibiotikum kezelés, stressz, vagy bármilyen más ok miatt – károsodnak (begyulladnak), egyes ételek nem bomlanak le teljes mértékben. Ennek következményeként a károsodott bélfalon keresztül „nem oda való” fehérjék kerülnek a keringésbe.
Ezeket a szervezet idegen, „ellenséges” behatolóknak tekinti és az immunrendszer segítségével támadást indít ellenük. A támadás egyik első lépése, hogy a szervezet a behatoló idegen fehérjére szabott, specifikus ellenanyagot termel, amely megjelenik a vérben. Ez az úgynevezett IgG ellenanyag megtalálja a behatolót, hozzákapcsolódik, és ezzel semlegesíti, ártalmatlanná teszi azt. A győzelemnek azonban nagy ára van! A behatoló fehérjék („antigének”) és a támadó IgG kapcsolódásából létrejött immun komplexek – bonyolult folyamatok eredményeképpen – előidézhetik a fentiekben felsorolt változatos, sokszor nagyon kellemetlen tüneteket.
Jelentkezzen be Foodtest vizsgálatra
Telefon: +36 30/969-1500
A tünetek „eltüntetéséhez” először meg kell állapítani, hogy melyik ételféleségből származó fehérje viselkedett ellenséges behatolóként, mert ennek ismeretében hagyható ki az étrendünkből az (és csak az) az étel, amelyik a problémát okozta.
Ezeknek az ételfehérjéknek az egyedi kimutatására szolgáló immunológiai teszt ma már rendelkezésre áll. A modern technológia lehetővé teszi, hogy egy vérvétellel 226 különféle alapvető élelmiszer fehérjéire meglévő ételérzékenységet (ételintoleranciát) kimutathassunk.
Több ezer, Magyarországon elvégzett teszt tapasztalatai azt mutatják, hogy ha a beteg ezeket az ételeket az étrendjéből elhagyja, a panaszok jelentős része elmúlik, vagy mérséklődik. A teszttel kapott eredmények arra is rámutattak, hogy a teszt elvégzése és az eredmények alapján összeállított diéta a legkülönbözőbb (emésztőszervi,bőr,viselkedési) panaszokkal jelentkező gyermekeknél is kiváló hatású.
(Forrás: Dr Leitem Ágnes:Étel intolerancia az új népbetegség)
Az Tudatos Egészség Centrum szolgáltatásai ételintolerancia kapcsán:
Ételintolerancia vizsgálat Genarrayt® Microarray fehérjechip alapú gépi módszerrel, mintegy 220 ételféleség intolerancia kimutatása, egy vérvétel, eredmény 10 munkanappal a vizsgálat után 54.900 Ft-ért
Ételintolerancia Expressz-vizsgálat Genarrayt® Microarray fehérjechip alapú gépi módszerrel, mintegy 220 ételféleség intolerancia kimutatása, egy vérvétel, eredmény 5 munkanappal a vizsgálat után 69.900 Ft-ért
Jelentkezzen be Foodtest vizsgálatra
Telefon: +36 30/969-1500
Hol található a Tudatos Egészség Centrum?
Boltunk a 9024 Győr, Mécs László utca 24 szám alatt található.
Nyitvatartás:
Hétfő, Kedd, Szerda, Péntek: | 09:00-17:00 |
---|---|
Csütörtök: | 09:00-18:00 |
Szombat: | 09:00-12:00 |
Vasárnap: | Zárva |