1.Kovász készítése: 4 kanál fehér liszt (én egy ősbúzát, az alakor lisztet használom, ajánlják még a molnár lisztet is) 4 kanál tiszta víz. Egy 2- 3 literes befőttes üvegbe tettem, ebben „etetem” minden nap a kovászt, szobahőmérsékleten a konyhában tárolom.Tehát 8-10 napig, minden nap kb ugyanabban az időben kell „etetni a kovászt, 4 kanál liszt 4 kanál víz. Kb 10 nap múlva lesz annyi, hogy elegendő az első kenyér sütéséhez .Körülbelül a 4. naptól már lehet több lisztet és vizet tenni hozzá (ezt lehet látni),mert a több kovász már több lisztet fel tud dolgozni. Szóval, így akár 5-6-7 kanál lisztre is lehet növelni a napi” hozzáetetést.”
- Kenyér készítése: Ha elegendő kovászunk van , akkor kezdődhet a sütés.
Én kenyérsütő géppel sütöm, de lehet sütőben is valamilyen formában. Szóval, 50 dkg lisztet (fehér liszt!!) beleöntök a kenyérsütő edényébe, 40 dkg kovászt, 1 evőkanál sót, 2,5 dl vízet.
A gépen elindítok egy dagasztó programot KB 20 perc. Amikor szépen összedolgozta, akkor az edényt kiveszem és a kelesztő „fészekbe teszem, (egy dobozt kibéleltem törülközővel, hogy jó meleg legyen),konyharuhával letakarom, és hagyom 8-10-12 órát kelni.
A kelési idő lisztenként változó, figyelni kell, hiszen a lényeg, hogy a baktériumok”előemésszék a glutént, a gabonafehérjéket. Nálam az a jó kelés, ha a sütőedény tetejétől kb. 2 újjnyi hely marad. Ha megkelt a kenyér jöhet a sütés. 70 percre beállítom a sütési programot és készre sütöm.
Kb. 2 nap konyharuhában tárolható, később hűtőbe kell tenni. Lehet lefagyasztani is.
Hol tudom beszerezni a alakor lisztet?
Boltunk a 9024 Győr, Mécs László utca 24 szám alatt található.
Nyitvatartás:
Hétfő, Kedd, Szerda, Péntek: | 09:00-17:00 |
---|---|
Csütörtök: | 09:00-18:00 |
Szombat: | 09:00-12:00 |
Vasárnap: | Zárva |
Ételintolerancia laboratoriumi teszt 226 féle ételre »